Lördagen den 17/12 hölls en tomteverkstad i Övertorneå Makerspace dit barn och vuxna kom och pysslade samt skapade egna julklappar och julkort. Det bjöds även på fika och mat från olika kulturer. På Makerspace jobbade sex personer som ordnade den här dagen tillsammans med Uf företagen.

Pyssel och julklappar

Robotar, julkort, stjärnor och annat pyssel gjordes av barnen och vuxna hjälpte till. Wilaphon pysslade med fyra barn och berättade:

— När barnen är lediga från skolan kommer de hit och leker. De använder sina idéer och tankar.

Mustafa Hussaini har pysslat i skolan och kom till Makerspace för att visa hur man gör.

—Det är mycket roligt att jobba med barnen, säger Mustafa och skrattar högt. Det är första gången han jobbar med barn och han vill fortsätta med det.

Fika och mat

Uf-företaget Fikadax bakade saffransbullar och kokade kaffe och te. De har tränat att baka flera kvällar och i dag bakade de bullar till alla besökare. Emil Erkki, styrelsemedlem i Makerspace tyckte fikat var jättegott. 

Uf-företaget Royal UF lagade mat från olika kulturer, till exempel persisk mat, afghansk mat och eritreansk mat. Det var deras första jobb och ungefär 45 personer kom. Det var många barnfamiljer  och ungdomar som smakade på maten. 

Rickard Nilsson en av grundarna till Makerspace tycker att det har varit rolig och kreativ dag. Vi har haft fullt i lokalen från början till slutet. 

— Det här måste vi definitivt göra om nästa år, säger Rickard och ler.

Sometimes they even have to hire extra volunteers to buy research papers read through all of the submissions.